Wonen in een yurt. Eric doet het al 4 jaar

De yurt is zo een 8 jaren geleden bij toeval tot bij mij gekomen. Ik had er nooit over gehoord, maar de eerste keer dat ik er één bezocht, was ik meteen verkocht. Aan het woord is Eric Fastré, de bezieler van Yin Yang Yurt. Hij geeft lezingen over wonen in een yurt, helpt anderen met het opzetten van yurten en verkoopt ze ook.

De sfeer van een yurt brengt je dichterbij de natuur

Eric woonde vroeger in een bakstenen huis zoals u en ik. Toen hij eens in een yurt binnenwandelde en er kon slapen, heeft hij ervaren dat het leven in een yurt gewoon zalig is.

Het is anders. Niet alleen qua sfeer, maar vooral omdat je ook een nauwe connectie met de natuur voelt.

1. Je ziet dat het doek van de yurt beweegt door de wind
2. Je hoort veel meer geluiden van buiten zoals vogels, krekels, takken, bladeren, …
3. Door het venster in het dak kijk je elke avond naar de sterren en ’s morgens naar de zon
4. Je ruikt de seizoenen veel scherper van zodra je de deur van je yurt opent

 

Leven in een yurt als levensstijl… terug naar de eenvoud en de natuur

Voor Eric was de ontdekking van de yurt een openbaring. Hij zocht iets anders in het leven en wilde alle materiële zaken los laten. “Ik heb toen echt mijn hele hebben en houwen verkocht. Ik had geen huis meer, deed mijn auto weg en terug leven in eenvoud. Leven in een yurt heeft mij daar enorm bij geholpen”, vertelt hij.

De natuur werd zijn leermeester. Dankzij het leven in eenvoud, is zijn bewustzijnswording vanzelf gegroeid, kreeg hij meer kennis en vooral opnieuw veel meer rust in zijn leven. Deze levenservaring deelt hij nu via zijn lezingen en workshops.

Veel mensen willen vandaag immers onthaasten, zijn uitgeblust (burn-out), zoeken meer diepgang in hun leven. Aan al deze mensen raadt hij een nachtje slapen in een yurt aan zodat ze zelf eens kunnen ervaren hoe dit voelt.

 

Hoe ben je er toe gekomen om yurten te verkopen?

Nadat Eric zelf 4 jaren in een yurt gewoond heeft en ondertussen meer dan 15 yurten had helpen opzetten, kreeg hij meer vragen van mensen over de yurten.

Toen hij dit jaar van een vijftal mensen in een week de vraag kreeg waar ze een yurt konden kopen en waarop ze best konden letten, kwam hij op het idee om zelf yurten te gaan verkopen.

Hij kon zo makkelijk zijn kennis en ervaringen delen. Zo zijn onze yurten aangepast aan het Europese weer omdat het doek bestand is tegen de koude en regen maar ook tegen de zon en droogte.

 

Tips voor wie eens in een yurt wil slapen

Ik zou als belangrijkste tip geven om geen wekker te gebruiken, gaat Eric verder. Door een tijdje in een yurt te verblijven, wordt je bio-ritme opnieuw gelinkt aan je natuurlijke bio-ritme.

Dit houdt in dat je bijvoorbeeld zonder TV en overdadig licht kunt, dat je op een vroeger avonduur gaat slapen en dat je ook vrij vroeg wakker zult worden.

Sta gerust eens en tijdje ‘s morgens vroeger op, maak een kleine wandeling en geniet  tegelijkertijd van de dauw, zonsopkomst en de dierengeluiden….dat doet wat met je als mens, besluit Eric.

Je gaat dan begrijpen dat de natuur jezelf terug kracht en rust geeft. Je krijgt dit gevoel al door één of meerdere nachten in een yurt door te brengen.